Drugie dania - specyfikacja

SPAGHETTI BOLONESE- makaron pełnoziarnisty ( mąka z pszenicy durum), sos bolonese: woda, filet z piersi kurczaka, pomidory świeże, cebula, papryka świeża, pieczarka świeża, pomidory puszka Aro pomidory bez skórki, sok pomidorowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy) lub pomidory puszka Dawtona : (pomidory całe bez skórki, sok pomidorowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy, sól), włoszczyzna mrożona Iglotex ( marchew, seler, pietruszka, por), mieszanka warzywna mrożona 9 składników Iglotex ( marchew, kalafior, fasola, groch zielony, pietruszka, seler, cukinia, ziemniak, por), sól, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam, gorczyca),, ziele angielskie, liść laurowy, mąka kukurydziana.

Porcja 200g.

Dieta; makaron kukurydziany, sos jak wyżej.

KLOPSIKI W JARZYNACH- filet z indyka, woda, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, por), bułka tarta (gluten z pszenicy), sól, ziele angielskie, liść laurowy.

Porcja 70g.

Dieta; filet z indyka, woda, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, por), kasza jaglana, sól.

PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM KOPERKOWYM- mięso wieprzowe (łopatka bez kości), jaja (jajo), cebula, bułka tarta (gluten z pszenicy) sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam, gorczyca), imbir mielony.

SOS KOPERKOWY: woda, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, por), ziele angielskie, liść laurowy, sól, koperek zielony, mąka kukurydziana.

Porcja z sosem 70g.

Dieta; - mięso wieprzowe ( łopatka bez kości), kasza jaglana, sól.

Sos koperkowy jak wyżej.

KURCZAK PIECZONY- udo lub podudzie z kurczaka, przyprawa do kurczaka Kamis, sól, papryka słodka.

Porcja 80g.

INDYK PIECZONY – udziec z indyka bez kości, , przyprawa do kurczaka Kamis, sól, papryka słodka.

Porcja 80 g.

SZNYCEL DROBIOWY- filet z kurczaka, jaja (jajo), bułka tarta (gluten z pszenicy), otręby pszenne Sante (soja, gluten, mleko) sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca), przyprawa do kurczaka Kamis, papryka słodka, olej rzepakowy (Kujawski lub Polski).

Porcja 70 g.

Dieta; filet z kurczaka, sól, mąka kukurydziana, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

KOTLET SCHABOWY- schab wieprzowy bez kości, jaja (jajo) bułka tarta (gluten z pszenicy), otręby pszenne Sante (soja, gluten, mleko), olej rzepakowy (Kujawski lub Polski), sól, przyprawa do wieprzowiny Kotanyi.

Porcja 70 g.

Dieta; schab wieprzowy bez kości, sól, mąka kukurydziana, olej rzepakowy (Kujawski lub Polski).

PULPETY MIĘSNE W JARZYNACH- udziec z indyka, jaja (jajo) bułka tarta (gluten z pszenicy), włoszczyzna mrożona (marchew, seler, por), cebula, sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam, gorczyca), liść laurowy, ziele angielskie.

Porcja 70g.

Dieta; udziec z indyka, kasza jaglana, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, por), cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

SCHAB PIECZONY W ZIOŁACH- schab bez kości, pietruszka zielona, majeranek, papryka słodka, przyprawa do wieprzowiny Kotanyi, Kucharek, włoszczyzna suszona: marchew, pasternak, por, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki (gorczyca, laktoza jaja, soja, gluten), olej rzepakowy (Kujawski lub Polski).

Mus warzywny: mieszanka warzywna mrożona 9 składników Iglotex (marchew, kalafior, fasola, groch zielony, pietruszka, seler, cukinia, ziemniak, por), sól.

Porcja z sosem 70g.

GOŁĄBKI BIAŁORUSKIE- łopatka wieprzowa bez kości, ryż, sól, mąka tortowa pszenna (gluten z pszenicy), jaja (jajo) , olej rzepakowy (Kujawski lub Polski).

Dieta; łopatka wieprzowa bez kości, sól, kasza jaglana, mąka kukurydziana, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

Mus warzywny: mieszanka warzywna mrożona 9 składników Iglotex (marchew, kalafior, fasola, groch zielony, pietruszka, seler, cukinia, ziemniak, por), woda, sól, oregano, koncentrat pomidorowy Dawtona (pomidory 99,5 %, przecier pomidorowy, sól).

Porcja z sosem 70g.

GULASZ WIEPRZOWY- szynka wieprzowa bez kości, woda, mieszanka warzywna mrożona 9 składników Iglotex ( marchew, kalafior, fasola, groch zielony, pietruszka, seler, cukinia, ziemniak, por), papryka słodka, sól, mąka tortowa pszenna(gluten z pszenicy), pietruszka zielona, przyprawa do wieprzowiny Kotany, papryka czerwona słodka, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

Porcja 70g.

Dieta; szynka wieprzowa bez kości, woda, mieszanka warzywna mrożona 9 składników Iglotex ( marchew, kalafior, fasola, groch zielony, pietruszka, seler, cukinia, ziemniak, por), papryka słodka, sól, mąka kukurydziana, pietruszka zielona, przyprawa do wieprzowiny Kotany, papryka czerwona słodka, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

KOTLET MIELONY- łopatka wieprzowa bez kości, jaja(jajo),

bułka tarta (gluten z pszenicy), otręby pszenne Sante (soja, gluten, mleko) cebula, sól, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

Dieta; łopatka wieprzowa bez kości, kasza jaglana, mąka kukurydziana, cebula, sól, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

Mus warzywny pieczeniowy: mieszanka warzywna mrożona 9 składników Iglotex ( marchew, kalafior, fasola, groch zielony, pietruszka, seler, cukinia, ziemniak, por), sól.

Porcja z sosem 70g.

RYBA SMAŻONA- filet z miruny, przyprawa do ryby Prymat, jaja(jajo), bułka tarta (gluten z pszenicy), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

Porcja 56g.

SOS GRECKI- mieszanka warzywna mrożona 9 składników Iglotex ( marchew, kalafior, fasola, groch zielony, pietruszka, seler, cukinia, ziemniak, por), sól, koncentrat pomidorowy Dawtona ( pomidory 99,5 %, przecier pomidorowy sól ).

Dieta; filet z miruny, mąka kukurydziana, sól, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

PULPETY RYBNE- ryby białe mielone( dorsz, miruna), jaja(jajo), bułka tarta (gluten z pszenicy), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski), sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca).

SOS BROKUŁOWO-CHRZANOWY- woda, brokuły, włoszczyzna (marchew, seler, por), sól, chrzan biały tarty,

Porcja z sosem 70g.

Dieta; ryby białe mielone( dorsz, miruna), kasza jaglana, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski), sól.

LECZO- kiełbasa podwawelska[mięso wieprzowe 83%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, regulatory kwasowości E261, E 326 przyprawy naturalne i ich ekstrakty(czosnek, gorczyca); aromaty naturalne, cukry, białko wieprzowe, wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacze E300, E301; warzywa suszone, substancja konserwująca E250. Może zawierać : soję ,gluten, siarczyny, laktozę, seler, rzepak. ] woda, mieszanka 9 składnikowa(marchew, seler, por, cukinia, papryka, groszek, pietruszka, ziemniak, kalafior), pomidory puszka Dawtona : (pomidory całe bez skórki, sok pomidorowy, regulator kwasowości, kwas cytrynowy, sól), cukinia lub dynia, koncentrat pomidorowy Dawtona ( pomidory 99,5 %, przecier pomidorowy sól ), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski), tymianek, mąka kukurydziana.

Porcja z ryżem 200g.

KLUSKI ŚLĄSKIE- ziemniaki gotowane, mąka ziemniaczana, woda, sól, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski), cebula.

Porcja 200g.

KARTACZE- ziemniaki gotowane, mąka ziemniaczana, woda, sól. Farsz: udziec z indyka bez kości lub łopatka wieprzowa bez kości, przyprawa do kurczaka Kamis, sól, papryka słodka.

Porcja 200 g.

PIEROGI- mąka tortowa pszenna(gluten z pszenicy), woda, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski), sól.

Farsz owocowy : mus z jabłek lub wiśnie, cukier.

Farsz twarogowy: twaróg krajanka 4% tłuszczu(mleko), cukier, cukier wanilinowy(gluten, mleko, jaja, soja ilości śladowe) cynamon.

Porcja 200g.

Dieta; mąka kukurydziana, woda, sól.

NALEŚNIKI - mąka tortowa pszenna(gluten z pszenicy), jaja( jajo), woda, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski), sól, mleko 2% świeże pasteryzowane, mikrofiltrowane(mleko).

Farsz owocowy: dżem porzeczkowy Prospona, marmolada wieloowocowa Bona.

Farsz twarogowy: twaróg krajanka 4% tłuszczu(mleko), cukier, cukier wanilinowy(gluten, mleko, jaja, soja ilości śladowe).

Porcja 200g( 2 sztuki).

Dieta; mąka kukurydziana, mąka jaglana, woda, sól.

RYŻ Z OWOCAMI /BITĄ ŚMIETANĄ- ryż paraboiled, mus z jabłek/ śmietana 18% Piątnica(śmietanka pasteryzowana), cukier.

Porcja 200g.

KOTLET POŻARSKI- filet z indyka, jaja(jajo), bułka tarta (gluten z pszenicy), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski), sól, pietruszka zielona, otręby pszenne Sante(soja, gluten, mleko) sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca).

Porcja 70g.

Dieta; filet z indyka, mąka kukurydziana, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski), sól, pietruszka zielona, sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca).

BITKI WIEPRZOWE- szynka wieprzowa bez kości, mąka tortowa pszenna(gluten z pszenicy), papryka słodka, przyprawa do wieprzowiny Kotany, sól, cebula, woda.

Porcja 70g

Dieta; szynka wieprzowa bez kości, mąka kukurydziana, papryka słodka, przyprawa do wieprzowiny Kotany, sól, cebula, woda.

POTRAWKA Z KURCZAKA- ćwiartka z kurczaka, filet z kurczaka, woda, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, por), sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca),ziele ang. liść laurowy, majeranek, mąka tortowa pszenna(gluten z pszenicy).

Porcja 70g.

Dieta; ćwiartka z kurczaka, filet z kurczaka, woda, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, por), sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca),ziele ang. liść laurowy, majeranek, mąka kukurydziana.

KURCZAK W JARZYNACH- filet z kurczaka, woda, mieszanka mrożona 9 składnikowa(marchew, seler, por, cukinia, papryka, groszek, pietruszka, ziemniak, kalafior), kukurydza konserwowa, mąka kukurydziana, sól.

DODATKI porcja

Ziemniaki 150 g

Ryż paraboiled 150g

Kasza jęczmienna wiejska (gluten z jęczmienia) 150g

Makaron Lubella ( pszenica durum) 150g

Makaron pełnoziarnisty (pszenica durum) 150g

Kasza gryczana 150g

SURÓWKI PORCJA 80g

BURACZKI- buraki gotowane, jabłko, sól, cukier, cytryna, olej.

MARCHEWKA DUSZONA- marchew gotowana/groszek got. sól.

cukier, mąka tortowa pszenna(gluten z pszenicy), woda, masło 82% tłuszczu.

Dieta; marchew gotowana/groszek got. sól.

cukier, mąka kukurydziana, woda, masło 82% tłuszczu.

FASOLKA SZPARAGOWA- fasolka szparagowa gotowana, marchew mrożona kostka gotowana, sól, woda.

KALAFIOR – kalafior gotowany, sól, woda.

KISZONA KAPUSTA- kapusta kiszona, jabłko, cukier, pieprz

ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca) , olej rzepakowy( Kujawski lub Polski),

SAŁATA ZE ŚMIETANĄ- sałata lodowa/masłowa, szczypior, sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam, gorczyca), śmietana 18%(mleko).

Dieta: sałata lodowa/masłowa, szczypior, sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

RZEPA BIAŁA- rzepa biała, jabłka, marchew, sól, pieprz ziołowy

(gluten, jaja, sezam, gorczyca), śmietana 18%(mleko).

Dieta: - rzepa biała, jabłka, marchew, sól, pieprz ziołowy

(gluten, jaja, sezam, gorczyca), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

POMIDOR- pomidory, cebula, sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

WIELOWARZYWNA- ogórek kiszony, papryka czerwona, cebula, sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam, gorczyca), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

WIELOWARZYWNA- kapusta biała, marchew, szczypior, papryka czerwona, pomidor, ogórek kwaszony lub świeży, koperek, , sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

MIZERIA- ogórek świeży, sól, pieprz ziołowy,(gluten, jaja, sezam, gorczyca), śmietana 18%(mleko).

Dieta: ogórek świeży, sól, pieprz ziołowy,(gluten, jaja, sezam, gorczyca),

olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

COLESŁAW- kapusta biała, marchew, sól, pieprz ziołowy,(gluten, jaja, sezam, gorczyca), śmietana 18%(mleko), sok z cytryny, chrzan biały tarty w słoiku, majonez Mosso niskotłuszczowy(jajo, gorczyca), jogurt naturalny Bakoma(mleko).

MARCHEW Z JABŁKIEM- marchew, jabłko, sól, cukier, sok z cytryny, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

KAPUSTA PEKIŃSKA – kapusta pekińska, kukurydza konserwowa, szczypior, papryka czerwona, pomidor, ogórek kwaszony lub świeży, koperek, sól, pieprz ziołowy(gluten, jaja, sezam, gorczyca), olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

CZERWONA KAPUSTA- kapusta czerwona, jabłko, sól, cukier, sok z cytryny, olej rzepakowy( Kujawski lub Polski).

OGÓREK KISZONY- ogórek kiszony (gorczyca).

 

DOFINANSOWANO ZE SRODKOW BUDŻETU PAŃSTWA

DOTACJA CELOWA NA PRACE KONSERWATORSKIE, RESTAURATORSKIE LUB ROBOTY BUDOWLANE PRZY ZABYTKU WPISANYM DO REJESTRU ZABYTKÓW UDZIELONA PRZEZ PODLASKIEGO WOJEWÓDZKIEGO KONSERWATORA ZABYTKÓW

Izolacja przeciwwilgociowa. II Etap. Naprawa i hydroizolacja fundamentów od strony południowej budynku klasztornego na części z podpiwniczeniem.

DOFINANSOWANIE NA KWOTĘ:  293 032,21 zł, W TYM:
PWKZ NA KWOTĘ:  86 110,00 zł
URZĄD MIASTA NA KWOTĘ:  80 000,00 zł
WOJEWÓDZTWO PODLASKIE NA KWOTĘ:  86 110,00 zł

Godziny pracy

Przedszkole jest czynne:

  • w okresie od dnia: 01.09 do dnia 31.07
    od godz.  6.30 - 16.30 od poniedziałku do piątku włącznie
  • przerwa wakacyjna: sierpień

Szybki kontakt

tel. 85 740-66-50, 85 740-66-51

przedszkolesmbial@gmail.com

ul. Rynek Kościuszki 5
15-091 Białystok