ZUPY: PORCJA 250 g
PIECZARKOWA- woda, pieczarki świeże, , ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam, gorczyca), ziele angielskie, liść laurowy, koperek świeży, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por), śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
ZACIERKA NA ROSOLE- woda, korpusy z kurczaka, włoszczyzna mrożona( marchew, seler, pietruszka, por), natka pietruszki, zacierka Lubella (gluten z pszenicy, jaja), sól, pieprz ziołowy ( gluten z pszenicy, jaja, sezam, gorczyca), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por).
FASOLOWA- woda, fasola sucha, ziemniaki, włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam, gorczyca), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pietruszka zielona, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por), masło 82%.
OGÓRKOWA- woda, ogórki kiszone (gorczyca), ziemniaki, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten z pszenicy, jaja, sezam, gorczyca), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
ŻUREK- woda, ziemniaki, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy( gluten, jaja, sezam, gorczyca)ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, żurek Rolnik[woda mąka żytnia(gluten),sól ], masło 82%.
BARSZCZ UKRAIŃSKI- woda, buraki czerwone, ziemniaki, włoszczyzna mrożona(marchew, seler, pietruszka, por), fasola sucha, kapusta biała, koncentrat buraka Rolnik , cytryna, sól, pieprz ziołowy ( gluten, gorczyca, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koperek zielony, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
SZCZAWIOWA Z JAJKIEM- woda, szczaw konserwowy Urbanek (szczaw ,sól), ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gorczyca, gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%, jaja gotowane(jajo).
Dieta bez śmietanki i jajka.
JARZYNOWA- woda, mieszanka warzywna mrożona 9 składników Iglotex ( marchew, kalafior, fasola, groch zielony, pietruszka, seler, cukinia, ziemniak, por), fasolka szparagowa zielona cięta, kapusta biała, sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU- woda, zielony groszek konserwowy ( groszek zielony, woda, sól, cukier) lub groszek zielony mrożony, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, gorczyca, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koper zielony, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
KALAFIOROWA- woda, kalafior świeży/mrożony, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, gorczyca, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koper zielony, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
BROKUŁOWA- woda, brokuł świeży/mrożony, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koper zielony, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
Z DYNI-woda, dynia, jabłka, cebula, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koper zielony, zacierka Lubella (gluten z pszenicy, jaja), śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
GROCHOWA- woda, groch połówki, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pietruszka zielona, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por), masło 82%.
ROSÓŁ Z MAKARONEM- woda, korpusy z kurczaka, włoszczyzna mrożona( marchew, seler, pietruszka, por), natka pietruszki, makaron Lubella (gluten, jaja), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona.
ZUPA KRUPNIK Z NATKĄ- woda, kasza jęczmienna(gluten z jęczmienia), ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ – woda, fasolka szparagowa, ziemniaki, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
POMIDOROWA Z RYŻEM- woda, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por),koncentrat pomidorowy Dawtona ( pomidory 99,5 %, przecier pomidorowy sól ), ryż, sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
POMIDOROWA Z MAKARONEM- woda, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), koncentrat pomidorowy Dawtona ( pomidory 99,5 %, przecier pomidorowy sól ), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, makaron Lubella (gluten z pszenicy, jaja ), pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
ZUPA Z SOCZEWICY- woda, soczewica czerwona sucha, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pietruszka zielona, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por), masło 82%.
SZPINAKOWA- woda, szpinak brykiet, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gorczyca gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.
Dieta bez śmietanki.
ZUPA OWOCOWA- woda, wiśnie/truskawki, cukier, makaron Lubella (gluten z pszenicy, jaja).
UWAGA!!!
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne , od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
"WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI", (zamieszczony poniżej ).
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla dziecka może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
b) maltodekstryna na bazie pszenicy ( 1 )
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
Skorupiaki i produkty pochodne.
Jaja i produkty pochodne.
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia
lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
Seler i produkty pochodne.
Gorczyca i produkty pochodne.
Nasiona sezamu i produkty pochodne.
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
Łubin i produkty pochodne.
Mięczaki i produkty pochodne.