Zupy - specyfikacja

ZUPY: PORCJA 250 g

PIECZARKOWA- woda, pieczarki świeże, , ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam, gorczyca), ziele angielskie, liść laurowy, koperek świeży, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por), śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

ZACIERKA NA ROSOLE- woda, korpusy z kurczaka, włoszczyzna mrożona( marchew, seler, pietruszka, por), natka pietruszki, zacierka Lubella (gluten z pszenicy, jaja), sól, pieprz ziołowy ( gluten z pszenicy, jaja, sezam, gorczyca), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por).

FASOLOWA- woda, fasola sucha, ziemniaki, włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam, gorczyca), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pietruszka zielona, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por), masło 82%.

OGÓRKOWA- woda, ogórki kiszone (gorczyca), ziemniaki, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten z pszenicy, jaja, sezam, gorczyca), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

ŻUREK- woda, ziemniaki, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy( gluten, jaja, sezam, gorczyca)ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, żurek Rolnik[woda mąka żytnia(gluten),sól ], masło 82%.

BARSZCZ UKRAIŃSKI- woda, buraki czerwone, ziemniaki, włoszczyzna mrożona(marchew, seler, pietruszka, por), fasola sucha, kapusta biała, koncentrat buraka Rolnik , cytryna, sól, pieprz ziołowy ( gluten, gorczyca, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koperek zielony, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

SZCZAWIOWA Z JAJKIEM- woda, szczaw konserwowy Urbanek (szczaw ,sól), ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gorczyca, gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%, jaja gotowane(jajo).

Dieta bez śmietanki i jajka.

JARZYNOWA- woda, mieszanka warzywna mrożona 9 składników Iglotex ( marchew, kalafior, fasola, groch zielony, pietruszka, seler, cukinia, ziemniak, por), fasolka szparagowa zielona cięta, kapusta biała, sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU- woda, zielony groszek konserwowy ( groszek zielony, woda, sól, cukier) lub groszek zielony mrożony, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, gorczyca, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koper zielony, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

KALAFIOROWA- woda, kalafior świeży/mrożony, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, gorczyca, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koper zielony, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

BROKUŁOWA- woda, brokuł świeży/mrożony, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koper zielony, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

Z DYNI-woda, dynia, jabłka, cebula, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, koper zielony, zacierka Lubella (gluten z pszenicy, jaja), śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

GROCHOWA- woda, groch połówki, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pietruszka zielona, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por), masło 82%.

ROSÓŁ Z MAKARONEM- woda, korpusy z kurczaka, włoszczyzna mrożona( marchew, seler, pietruszka, por), natka pietruszki, makaron Lubella (gluten, jaja), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona.

ZUPA KRUPNIK Z NATKĄ- woda, kasza jęczmienna(gluten z jęczmienia), ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ – woda, fasolka szparagowa, ziemniaki, włoszczyzna mrożona (marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

POMIDOROWA Z RYŻEM- woda, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por),koncentrat pomidorowy Dawtona ( pomidory 99,5 %, przecier pomidorowy sól ), ryż, sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

POMIDOROWA Z MAKARONEM- woda, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), koncentrat pomidorowy Dawtona ( pomidory 99,5 %, przecier pomidorowy sól ), sól, pieprz ziołowy (gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, makaron Lubella (gluten z pszenicy, jaja ), pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

ZUPA Z SOCZEWICY- woda, soczewica czerwona sucha, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pietruszka zielona, włoszczyzna suszona( marchew, pasternak, cebula, natka pietruszki, seler, korzeń pietruszki, por), masło 82%.

SZPINAKOWA- woda, szpinak brykiet, ziemniaki, włoszczyzna mrożona ( marchew, seler, pietruszka, por), sól, pieprz ziołowy ( gorczyca gluten, jaja, sezam), ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka zielona, śmietanka 12% łaciata (śmietanka, stabilizatory: fosforan sodu E 339, karagen E 407, masło 82%.

Dieta bez śmietanki.

ZUPA OWOCOWA- woda, wiśnie/truskawki, cukier, makaron Lubella (gluten z pszenicy, jaja).

UWAGA!!!

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne , od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

"WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI", (zamieszczony poniżej ).

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla dziecka może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
b) maltodekstryna na bazie pszenicy ( 1 )
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
Skorupiaki i produkty pochodne.
Jaja i produkty pochodne.
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia
lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
Seler i produkty pochodne.
Gorczyca i produkty pochodne.
Nasiona sezamu i produkty pochodne.
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
Łubin i produkty pochodne.
Mięczaki i produkty pochodne.

 

DOFINANSOWANO ZE SRODKOW BUDŻETU PAŃSTWA

DOTACJA CELOWA NA PRACE KONSERWATORSKIE, RESTAURATORSKIE LUB ROBOTY BUDOWLANE PRZY ZABYTKU WPISANYM DO REJESTRU ZABYTKÓW UDZIELONA PRZEZ PODLASKIEGO WOJEWÓDZKIEGO KONSERWATORA ZABYTKÓW

Izolacja przeciwwilgociowa. II Etap. Naprawa i hydroizolacja fundamentów od strony południowej budynku klasztornego na części z podpiwniczeniem.

DOFINANSOWANIE NA KWOTĘ:  293 032,21 zł, W TYM:
PWKZ NA KWOTĘ:  86 110,00 zł
URZĄD MIASTA NA KWOTĘ:  80 000,00 zł
WOJEWÓDZTWO PODLASKIE NA KWOTĘ:  86 110,00 zł

Godziny pracy

Przedszkole jest czynne:

  • w okresie od dnia: 01.09 do dnia 31.07
    od godz.  6.30 - 16.30 od poniedziałku do piątku włącznie
  • przerwa wakacyjna: sierpień

Szybki kontakt

tel. 85 740-66-50, 85 740-66-51

przedszkolesmbial@gmail.com

ul. Rynek Kościuszki 5
15-091 Białystok